Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Siep van den Berg

De bloedsomloop

Van Swietenlaan

afdrukken Zonder titel

Kunst
toon vergroting Zonder titel
toon vergroting Zonder titel

In de buitenmuur van een woning is een mozaïek van een haan te zien. Het dier krijgt dynamiek en ritmiek door het kleuren- en vormenpatroon waarin veel diagonalen zijn verwerkt.

De Groninger kunstenaar Siep van den Berg maakte het kunstwerk in 1956 oorspronkelijk voor de nieuwbouw van de Provinciale Gezondheidsdienst voor Dieren aan de Zaagmuldersweg 1, waar het de kopse gevel sierde. In 2012 werd dit pand gesloopt. Kunstwerkgroep Oosterpark Nooit Saai (ONS) zette zich in voor het behoud van het kunstwerk in de wijk. Zij vond woningcorporatie Nijestee bereid om de Haan op te nemen in het het wooncomplex Mijn Plek. In december 2012 is het kunstwerk geïntegreerd in de nieuwbouw.

In de Haan zijn al de kleuren en geometrische patronen te herkennen, die zo kenmerkend zijn voor de ruimtelijke plastieken die kunstenaar Siep van den Berg vooral in de jaren zeventig maakte. In dit latere werk varieert hij steeds weer met horizontaal en verticaal, met lijnen en blokken, waarbij hij slechts gebruik maakt van de kleuren rood, geel, blauw, zwart en wit.

Van den Berg begon rond 1935 met vrij schilderen en maakte als kunstenaar vervolgens een ontwikkeling door van zuiver naturalisme, via impressionisme en kubisme naar het constructivisme, waarvan de pure voorstellingsloze wijze van uitdrukken zo kenmerkend is. het wooncomplex MijnPlek

Kenmerken

Gerelateerde Objecten

Afbeelding GIGA

GIGA

Paradijsvogelstraat | appartementencomplex | 2013

Architectuur
Afbeelding Indische antilope

Indische antilope

Kraanvogelstraat 24 t/m 54 | kunst in/aan bouwwerk

Kunst
logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer