Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Sterkristallen

Kunst
toon vergroting Sterkristallen
toon vergroting Sterkristallen

Sterkristallen is een kunstwerk op een glazen wand van de Vensterschool in Hoogkerk. Dit complex biedt onderdak aan een groot aantal publieksgerichte instellingen voor diverse leeftijdsgroepen, waaronder een kinderdagverblijf en een ouderen sociëteit. Het waren de gebruikers van dit multifunctionele gebouw - jong en oud, klein en groot - die Astrid Voss inspireerden het kunstwerk Sterkristallen te maken. Tijdens haar zoektocht naar een vorm waarin ze alle leeftijden kon samenvatten, kwam ze uit bij kristallen. “Het zijn vormen die zowel op sterren als sneeuwkristallen lijken. Sneeuwkristallen zijn jong en verdwijnen en staan tegenover sterren als oude, eeuwigdurende hemellichamen”, aldus de kunstenares.

Het patroon van de sterkristallen werd op de computer ontworpen en vervolgens in verschillende gradaties op het glas gezandstraald, waardoor er variaties ontstonden in doorzichtigheid: hoe langer gezandstraald, hoe ‘witter’ het glas. De sterkristallen zijn op de glazen wand gerangschikt in een diagonaal oplopende lijn en worden in allerlei groottes en perspectieven afgebeeld. Hierdoor ontstaat dynamiek in het werk: de sterkristallen lijken over het glas te bewegen.

Het CBK Groningen heeft in samenwerking met de Vensterschool en de architect van het gebouw (Bureau Gunnar Daan) de opdracht geformuleerd, die ook een educatief onderdeel bevatte. Astrid Voss verzorgde enkele lessen waarin de leerlingen kennis maakten met de vorm, het materiaal en de techniek van Sterkristallen, en vervolgens zelf aan de slag gingen.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer