Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Harm van Weerden

Cosmas en Damianus

Van Swietenlaan

Kardinaalsmuts

Dierenriemstraat 100

Levend steentje

Dierenriemstraat 100

afdrukken Zonder titel

Kunst
toon vergroting Zonder titel
toon vergroting Zonder titel
toon vergroting Zonder titel

Voor het voormalig belastingkantoor aan de Hofstede de Grootkade staan vier marmeren 'palen' gemaakt door Harm van Weerden. De bovenste delen van het kunstwerk zijn glad gepolijst, terwijl de onderste helften een bewerking met de puntbeitel laten zien. Van rechts naar links nemen de palen in breedte toe en ook de onderlinge afstand tussen de blokken marmer wordt van rechts naar links steeds groter. De sculptuur zet zich in het plaveisel voort, in de vorm van een rij met natuursteen gevulde 'dobbelsteentegels' langs de gehele voorgevel.

De sculptuur is een voorbeeld van de zogenoemde 'omgevingsprojecten' waarmee Van Weerden zich veel heeft beziggehouden. Bij dergelijke projecten staat niet zozeer het beeld zelf centraal, maar is het uitgangspunt juist het ontwerpen van de omgeving rond een gebouw.

Kenmerken

Realisatie

  • Harm van Weerden kreeg van de Rijksgebouwendienst Directie Noord de opdracht een overgangselement te maken tussen straat en gevel. Hij deed dit in het kader van de percentageregeling die in 1951 door het Rijk is ingesteld. Deze bepaalde dat 1 à 1,5 procent van de bouwsom kon worden besteed aan de ‘decoratieve aankleding’ van het nieuwe pand. Hieronder werd verstaan: ‘het aanbrengen van vaste kunstwerken van monumentaal karakter’.

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer