Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Jon Gardella

De Bron

Raadhuisplein,

afdrukken Centaur

Kunst
toon vergroting Centaur
toon vergroting Centaur

Het machtige paardenlichaam gaat haast ongemerkt over in een gespierd mannelijk bovenlichaam. De zich oprichtende centaur, met de krachtig gedraaide tors, lijkt zich in een uiterste poging los te willen rukken van de aarde. De centaur is een wezen uit de Griekse mythologie, half mens, half paard, dat staat voor onstuimige kracht. De Centauren waren een volk van primitieve wezens dat leefde in Thessalië (een gebied in Noordoost Griekenland) en uitgeroeid werd door de Lapithen, volgens de mythe een volk van reusachtige helden.

De centaur van Jon Gardella is niet volledig uitgewerkt. De benen van het paard ontbreken en wat het bovenlichaam betreft heeft hij zich beperkt tot de tors. Het gaat de kunstenaar dan ook niet zozeer om een realistische uitbeelding, maar om een kerngedachte over dynamiek. Gardella is in zijn werk bezig met het vastleggen van beweging, zoals de dynamiek van de dans, van het paard in beweging, van de eeuwig rusteloze zee.

Het Regionaal Ziekenfonds Groningen gaf in 1984 Gardella de opdracht een beeld te maken bij hun destijds nieuw geopende gebouw aan de Schweitzerlaan. In 1998 kreeg de Rijksuniversiteit Groningen het beeld cadeau van het RZG, omdat de zorgverzekeraar het kunstwerk een ruimere plaats gunde dan het bedrijf kon bieden. De ‘Centaur’ kreeg een nieuwe standplaats op het Zernikecomplex van de universiteit.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer