Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van René de Boer

Mijlpaal

Vestdijklaan

Rollebollen (7 delen)

Bernoulliplein

afdrukken Wuivend Riet (4 delen)

Kunst
toon vergroting Wuivend Riet (4 delen)

René de Boer gebruikte een bestaande put – die aanvankelijk gesloopt zou worden – als uitgangspunt voor zijn kunstwerk. Hij transformeerde de put tot een vierkante vijver met aan elke zijde een beweegbare rietstengel. De vier rietstengels zijn vervaardigd van gelast messing. De buitenkant van de stengels is glad en rond, terwijl de binnenkant juist onregelmatige, organische vormen heeft. De grillige overgang van de ronde, strakke buitenkant naar de organische binnenkant suggereert een scheuring van de stengels. De halmen balanceren met twee punten op cortenstalen ‘houders’ en worden door de wind bewogen.

Van De Boer staan een aantal sculpturen in de stad Groningen. Aanvankelijk werkte de kunstenaar vooral met gelast messing (zie bijvoorbeeld ook Mijlpaal). Het lassen met messing leerde hij van Edu Waskowsky die deze techniek toepaste bij het vervaardigen van het Joods Monument. Tegenwoordig werkt De Boer hoofdzakelijk met cortenstaal, een tamelijk weerbarstig materiaal met een robuuste en aardse uitstraling. Vaak maakt hij grote monumentale objecten die geïnspireerd zijn op vormen uit de natuur.

Kenmerken

Realisatie

  • In 1977 kreeg René de Boer de opdracht om bij de toenmalige KNO-kliniek van het Academisch Ziekenhuis Groningen een beeld te plaatsen. In 1989 werd de oude KNO-kliniek gesloopt en werd de sculptuur voor langere tijd opgeslagen. Maar in augustus 2004 heeft het Wuivend Riet weer een plek gekregen aan de Oostersingel, op het terrein van het UMCG.

Gerelateerde Objecten

Afbeelding UMCG

UMCG

Hanzeplein 1 | ziekenhuis

Architectuur
logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer