Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Anne Dekking-van Haeften

Leven en dood

Crematoriumlaan 6

Ot en Sien

Adriaan van Ostadestraat 2

Zonder titel (4 delen)

Jacob van Ruysdaelstraat 73

afdrukken Tasten

Kunst
toon vergroting Tasten

In de tuin van het voormalig Natuurkundig Laboratorium (dat nu een vergader- en congrescentrum is) staat in een vijvertje het bronzen beeld 'Tasten'. Dit beeld werd in 1965 door Anne Dekking-van Haeften vervaardigd.

Uit een soort ruw afgeknotte boomstronk komen glad afgewerkte ‘voelsprieten’ omhoog. De sculptuur vertolkt volgens de kunstenares de “natuurkundige wetmatigheid” die vroeger in het gebouw onderwerp van studie was.

Anne Dekking-van Haeften begon haar carrière als kunstenares omstreeks 1925 met het tekenen van portretten. Later stapte ze over op het boetseren van menselijke beeltenissen en het vervaardigen van beeldhouwwerken. Om goed te leren beeldhouwen verbleef de kunstenares in de periode 1952-1953 in Parijs. Daar nam ze les bij de beroemde beeldhouwer Karl Longuet.

In 1956 kreeg ze de eerste opdrachten binnen voor het maken van beeldhouwwerken. Enkele van haar meest bekende werken zijn ‘Vrouw van Lot’, ‘Ot en Sien’ en ‘Leven en Dood’ (allen geplaatst in Groningen) en het oorlogsmonument in Delfzijl. Dit monument werd in 1956 gemaakt ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Noorder Kweekschool voor de zeevaart "Abel Tasman". Daarnaast diende het ter herinnering aan de leerlingen en oud-leerlingen die tijdens de tweede wereldoorlog zijn omgekomen. Sinds 1999 is ‘Tasten’ aan de Westersingel beschadigd; de top ontbreekt namelijk.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer