Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van maker onbekend

Ceres

Akerkhof 1

De Clocke

Tussen Beide Markten 6

afdrukken Gevelsteen met apotheker

Kunst
toon vergroting Gevelsteen met apotheker

Het zandstenen reliëf aan de W.A. Scholtenstraat 5 verwijst naar het beroep van apotheker dat vroeger in het pand werd uitgeoefend. De figuur die een zware vijzel hanteert, wordt omringd door diverse attributen. Sprekende voorbeelden daarvan zijn een pillenpot en een papaverbol, waaruit het geneeskrachtige opium wordt gewonnen.

De betekenis van de hagedis in het onderste gedeelte van het reliëf is hier opvallend genoeg onduidelijk (in het algemeen is in de beeldende kunst de hagedis het attribuut van de gepersonificeerde Logica).

Het woon- en bedrijfspand werd in 1924 gebouwd naar een ontwerp van Evert van Linge. Het reliëf werd omstreeks 1938 aangebracht in opdracht van apotheker Grijpma. Dit type gevelstenen, ook wel huismerken genoemd, hadden in vroegere tijden vaak een dubbele functie: ze fungeerden tegelijkertijd als een decoratieve adresaanduiding en als een vorm van reclame.

De voorstellingen, vaak voorzien van een korte inscriptie, verwezen letterlijk of figuurlijk (via symboliek) ofwel naar de naam van de bewoner, ofwel naar het in het pand uitgeoefende beroep. Door de invoering van de huisnummering in 1796 werden gevelstenen in de loop van de tijd steeds minder toegepast.

In een zijmuur van het pand aan de Herestraat 109 bevindt zich nog een voorbeeld van een huismerk. Ook in dit geval betreft het een exemplaar van een apotheker.

Kenmerken

Gerelateerde Objecten

Afbeelding Woning W.A. Scholtenstraat 5

Woning W.A. Scholtenstraat 5

W A Scholtenstraat 5 | eengezinswoning | 1924

Architectuur
logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer