Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Wim Haver

Andere kunstwerken van Willem Valk

Carl von Rabenhaupt

Waagstraat

De oude man

Oosterweg 90

Dr. W.H. Mansholt

Oostersingel 59

afdrukken Behoudenis der Kranken

Kunst
toon vergroting Behoudenis der Kranken
toon vergroting Behoudenis der Kranken

In samenwerking met houtsnijder/beeldhouwer Wim Haver (1870-1937) maakte Willem Valk de decoratie aan het voormalige rooms-katholieke ziekenhuis. De functie van het gebouw is nog af te lezen aan de opschriften ‘R.K. Ziekenhuis’ en ‘Behoudenis der Kranken’.

De ontwerpen voor de reliëfs in de voorgevel zijn van de katholiek Wim Haver. Omdat hij onvoldoende ervaring met grootschalig beeldhouwwerk had om de grote laagreliëfs in zijn eentje uit te voeren, schakelde hij Willem Valk in voor de bewerking van de stenen. De reliëfs tonen afbeeldingen van Christus Salvator staande achter Maria als troostster der zieken, een anker en een papaver. De voorstellingen staan respectievelijk voor de goddelijke deugden geloof, hoop en liefde. De ingang van het gebouw heeft een omlijsting in de vorm van een passiebloemstreng en is een verwijzing naar het lijden van Christus.

In 1921 kwam Willem Valk naar Groningen, waar hij 43 jaar lang les in beeldhouwen zou geven op Academie Minerva. Buiten zijn leeropdracht maakte hij talloze portretten, naaktfiguren en beelden voor gebouwen in Groningen; vanwege dit laatstgenoemde kreeg hij de officieuze titel van stadsbeeldhouwer. Valk was een representant van de Amsterdamse School; een stijl waarin de beeldhouwkunst een integraal onderdeel vormt van de architectuur van een bouwwerk.

Kenmerken

Gerelateerde Objecten

Afbeelding 'Oude RKZ'

'Oude RKZ'

Verlengde Hereweg 92 | ziekenhuis | 1925

Architectuur
logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer