Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Twee reliëfs met torsende mannen

Kunst
toon vergroting Twee reliëfs met torsende mannen
toon vergroting Twee reliëfs met torsende mannen
toon vergroting Twee reliëfs met torsende mannen

De reliëfs tonen twee identieke atletische mannen in ontbloot bovenlijf, die een zware last op hun schouders torsen.

Diverse andere reliëfpanelen aan Huize Tavenier verwijzen onder meer naar de kartonindustrie, die het kapitaal voor de villa opleverde. Zo toont de westgevel reliëfs waarop, naast bloem- en vogelmotieven, een rijzende zon en een vrouw met strohalmen in haar hand te zien zijn. In de noordgevel zijn eveneens bloem- en vogelmotieven aangebracht. Helemaal bovenin is een beeld van een mannenkop met een gevleugelde helm te zien. Dit is een verwijzing naar Mercurius, de Romeinse god van de handel en winst.

In 1949 werd dit pand ingericht als kraamkliniek van het Diakonessenhuis, het huidige Martiniziekenhuis. Daarbij werd één reliëf in de noordgevel vervangen door een eveneens in zandsteen uitgevoerde naamsaanduiding “Kraamkliniek Diakonessenhuis”.

Huize Tavenier werd in 1905 gebouwd in opdracht van mevrouw Hooites-Meursing, de weduwe van een strokartonfabrikant en is één van de beste voorbeelden van de Jugendstilbouwstijl in Groningen.

De tegeltableaus met abstracte plant- en bloemmotieven zijn gemaakt door N.V. Koninklijke Delftsche Aardewerkfabriek 'De Porcelijne Fles' te Delft.

Kenmerken

Gerelateerde Objecten

Afbeelding Huize Tavenier

Huize Tavenier

Ubbo Emmiussingel 110 | stadsvilla | 1905

Architectuur
logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer