Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken De Natuur

Kunst
toon vergroting De Natuur

In een nis middenin de noordgevel van het voormalig Natuurkundig Laboratorium (nu vergader- en congrescentrum) is een zandstenen vrouwelijke figuur geplaatst. Boven haar hoofd bevindt zich een baldakijn die bekroond wordt door een slanke pinakel. Het beeld staat op een overvloedig gedecoreerde pilaar. De vrouw heeft klassieke gelaatstrekken: een rechte neus en wijd open ogen. Haar voorhoofd is versierd met een diadeem in de vorm van een bloem. In haar rechterhand houdt ze eikenloof vast. Haar linkerhand ondersteunt een wereldbol waarop de continenten, breedtecirkels, meridianen en de dierenriem te zien zijn. Aan het rechterbeen van de vrouw zit een grote uil.

Al deze attributen hebben een symbolische betekenis. Zo verwijst de wereldbol met de sterrenbeelden naar aardse en hemelse krachten, hier voorgesteld door de aardrijkskunde en de astronomie. Verder is de uil de personificatie van de wijsheid, terwijl het eikenloof symbool staat voor onder meer de natuurkrachten. De bloem verwijst ten slotte naar de plantenwereld.

Vaak wordt het beeld als Athena (godin van de wijsheid) aangeduid, maar andere namen zijn ‘De Natuur’ of ‘De Wetenschap der Natuurkrachten’. Hoewel de uil normaliter de vaste metgezel is van ‘De Natuur’, is de wereldbol geen attribuut van de godin van de wijsheid. De specifieke samenstelling van de attributen op het beeld verwijst dan ook naar de diverse elementen van de natuurwetenschappen. Het beeld personificeert dus niet alleen ‘De Natuur’.
De twee andere genoemde titels van het beeld lijken derhalve dichter bij de intentie van de beeldhouwer te staan.

Op de linkerkant van de achthoekige sokkel, onder de voeten van de figuur, is de naam van de beeldhouwer ‘Bart van Hove’ gegraveerd. In het boek Beelden in de stad Groningen (Groningen, 1985) wordt echter Emilius Bougonjon als de maker van het beeld genoemd, hetgeen onjuist is.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer