Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Hans Mes

Dreckschnabel

Bij de Sluis

Gamma

Zernikelaan 23

Man in ligstoel

Floresplein

afdrukken Winkelhaak

Kunst
toon vergroting Winkelhaak
toon vergroting Winkelhaak

De ‘Winkelhaak’ van Hans Mes is te zien voor de gevel van de vrijmetselaarsloge aan de Turfsingel. Het kunstwerk bestaat uit een uit baksteen opgetrokken driehoek, waarop de contouren van een klassiek model winkelhaak van gepolijst messing geplaatst zijn.

De winkelhaak is het symbool van de vrijmetselaars. Het is namelijk bij uitstek het instrument waarmee gecontroleerd kan worden of iets in de haak is. Timmerlieden en tekenaars gebruiken de winkelhaak om rechte hoeken op hun 'zuiverheid' te controleren. Zuivere hoeken zijn in de haak (of haaks) en iets wat niet in de haak is, is niet in orde.

De vrijmetselaars zien de mens als een ‘ruwe steen’ die zichzelf bewerkt tot een ‘kubieke steen’. De aldus gevormde steen is vervolgens bruikbaar bij de bouw van de ‘Tempel van Volmaking’: het symbool van de vrijmetselaars voor een betere samenleving. De ‘arbeid’ – het bewerken van de ‘ruwe steen’ - verricht men gezamenlijk in de loges. Hierbij wordt gebruik gemaakt van attributen uit de bouwwereld (waaronder de winkelhaak), die in deze context een symbolische betekenis hebben.

Door de plaatsing van het vrijmetselaarssymbool wordt naar buiten toe de bestemming van het gebouw verduidelijkt.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer