Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van maker onbekend

Ceres

Akerkhof 1

De Clocke

Tussen Beide Markten 6

afdrukken Sint Franciscus

Kunst
toon vergroting Sint Franciscus
toon vergroting Sint Franciscus

De zandstenen Franciscus is bedelend afgebeeld in een monnikspij. Om zijn middel draagt hij een koord met drie knopen en aan zijn voeten zit een vogel. Franciscus (1182-1226), zoon van een rijke lakenkoopman in de Italiaanse stad Assisi, stichtte in 1206 de orde der Minderbroeders, ook wel bedelmonniken genoemd.

De kloosterlingen, die Franciscanen werden genoemd, waren herkenbaar aan hun bruine monnikspij met brede kraag, blote voeten en het koord om het middel, waarbij de drie knopen de geloften van armoede, kuisheid en gehoorzaamheid symboliseerden.

Toen Franciscus in 1226 stierf, werd hij wijd en zijd vereerd. Als gevolg daarvan vermeerderden de legenden over hem snel. Zo werd er onder meer beweerd dat wilde dieren in zijn aanwezigheid mak werden en hem gehoorzaamden. De vogel aan zijn voeten is dan ook een directe verwijzing naar het verhaal dat Franciscus voor de vogels preekte, en dat na zijn dood de leeuweriken midden in de nacht gingen zingen.

In 1228 werd Franciscus heilig verklaard.

‘Sint-Franciscus’ is geplaatst bij een schoolgebouw aan de Vinkenstraat 1. Het beeld, waarvan de maker onbekend is, werd in 1939 vervaardigd.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer