Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Willem Valk

Behoudenis der Kranken

Verlengde Hereweg 92

Carl von Rabenhaupt

Waagstraat

De oude man

Oosterweg 90

afdrukken Sluitsteen met vrouwenfiguur

Kunst
toon vergroting Sluitsteen met vrouwenfiguur
toon vergroting Sluitsteen met vrouwenfiguur

De sluitsteen met vrouwenfiguur is geplaatst boven de ingang van een voormalige school, nu een appartementen- en bedrijvencomplex. S.J. Bouma is de architect van het uit 1927 daterende en in Amsterdamse Schoolstijl opgetrokken gebouw. Hij was destijds bouwkundig tekenaar bij de dienst Gemeentewerken en een voortrekker van bovengenoemde bouwstijl, die zich onder meer kenmerkt door de toepassing van beeldhouwkunst in het in- en exterieur van een gebouw. Tot 1930 kreeg Willem Valk alle decoratieopdrachten voor gebouwen die door de dienst Gemeentewerken waren ontworpen. Hij was in die tijd in de provincie Groningen de meest artistieke en kundige beeldhouwer.

Valk maakte geen of weinig schetsen voor een beeld of een reliƫf. Hij boetseerde eerst op ware grootte en voerde het ontwerp vervolgens uit in steen. Meestal bleef hij heel dicht bij het oorspronkelijke brok steen, waardoor een gestileerde vorm ontstaat. Lichaamsvormen, gezichten, ledematen en kleding zijn eenvoudig aangegeven door inkepingen, bijna zonder detaillering. Ledematen komen meestal niet los van het lichaam.

Valk werkte graag met weerbarstige materialen, zoals de harde steensoorten graniet en syeniet, maar daarnaast maakte hij ook veel beelden in het veel zachtere zandsteen en kalksteen.

In 1921 kwam Willem Valk naar Groningen, waar hij 43 jaar lang les in beeldhouwen zou geven op Academie Minerva. Buiten zijn leeropdracht maakte hij talloze portretten, naaktfiguren en beelden voor gebouwen in Groningen; vanwege dit laatstgenoemde kreeg hij de officieuze titel van stadsbeeldhouwer.

Kenmerken

Gerelateerde Objecten

Afbeelding Appartementen en bedrijfsruimten

Appartementen en bedrijfsruimten

Jan Hissink Jansenstraat 17-19 | schoolgebouw

Architectuur
logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer