Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken De blauwe tempel

Kunst
toon vergroting De blauwe tempel
toon vergroting De blauwe tempel
toon vergroting De blauwe tempel

Let op: dit werk is tijdelijk weg vanwege de herinrichting van het gebied.

Achter het multifunctioneel opleidings- en congrescentrum Meerwold, waaraan tevens een hotel verbonden is, staat het beeld van Işik Tüzüner. Het werd gemaakt in opdracht van KPN, dat eerder in het pand was gehuisvest.

Het kunstwerk bestaat uit een ‘tempel’ van geglazuurde blauwgroene tegels, die door vijf uitsparingen in de muren van het bouwwerkje te betreden is. Volgens de kunstenares symboliseren deze openingen de vijf zintuigen. Een zesde ingang wordt gevormd door een tegelpad. Deze mondt in de tempel uit in een ondiepe, ronde ‘schaal’ die zich in natte jaargetijden met water vult. Ook op andere manieren heeft de natuur in de loop van de tijd bezit genomen van het kunstwerk. Zo is het inmiddels met mos bekleed en groeien er op, in en rondom het beeld allerlei andere soorten planten.

Işik Tüzüner is vooral bekend om haar kunstwerken die gemaakt zijn op basis van wegwerpartikelen, zoals pakpapier, plakband, touw en kartonnen dozen. Zo heeft zij ooit plastic etensbakjes verwerkt tot een beeld van een mens. Met haar werken van gerecycled materiaal wil zij de verspilling en overproductie van de westerse samenleving onder de aandacht brengen.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer