Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Hans van Bentem

Zonder titel

Verlengde Lodewijkstraat

afdrukken Scherven brengen geluk (14 delen)

Kunst
toon vergroting Scherven brengen geluk (14 delen)
toon vergroting Scherven brengen geluk (14 delen)
toon vergroting Scherven brengen geluk (14 delen)

Na klachten over gevoelens van onveiligheid op en rond het Noorderstation besloten omstreeks 1995 de gemeente Groningen en de Nederlandse Spoorwegen het station en de omgeving een opfrisbeurt te geven. In het kader hiervan maakte Hans van Bentem voor de doorgang onder het Noorderstation een kunstwerk van keramische scherven.

Scherven brengen geluk bestaat uit veertien betonplaten van anderhalve meter hoog en breed. Op elke plaat zijn scherven in patronen verwerkt tot mozaïeken. In het midden van de panelen zijn handgemaakte keramische objecten van de kunstenaar aangebracht.

Van Bentem liet zich inspireren door de denk- en leefwereld van Anne de Ruijter de Wildt, de studente sociologie die in 1997 bij het Noorderstation werd vermoord. Uit de keramische objecten (onder meer vredestekens en harten) spreekt de “naïeve, positieve kijk van een meisje dat de wereld wilde veranderen”, aldus de kunstenaar. De scherven die Anne de Ruijter de Wildt tijdens haar leven verzamelde - om er een mozaïek van te maken - verwerkte de kunstenaar in het beeld.

Ook de buurtbewoners van het Noorderstation hebben letterlijk een steentje bijgedragen aan de mozaïeken. Zij leverden massaal scherven van kopjes, borden, schoteltjes en tegeltjes in, die eveneens door Van Bentem in de panelen gebruikt zijn. Als dank ontvingen de buurtbewoners een door de kunstenaar ontworpen tegeltje met de tekst ‘scherven brengen geluk’.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer