Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Klaas van Dijk

Haan

Praediniussingel

Kunst, Arbeid, Het gezin, De dans

Jacob van Ruysdaelstraat 2, 16, 18, 30

Lezende pinguïn

Semmelweisstraat 8

afdrukken Vogel

Kunst
toon vergroting Vogel

Poten, vleugels, lijf, hals en kop vloeien naadloos in elkaar over en dit geeft de koperen gestileerde vogel, die het midden houdt tussen een kievit en een zwaan, een sierlijke uitstraling. Deze sierlijkheid wordt nog eens versterkt door de opmerkelijk lange en hoog boven zijn kop uitstekende vleugels.

Klaas van Dijk kreeg vooral bekendheid door zijn handmatig uitgeslagen koperen en aluminium wandobjecten en beelden. Daarnaast schilderde, aquarelleerde, tekende en lithografeerde hij landschappen. Van Dijk kreeg zijn opleiding van de bekende Groningse beeldhouwer Willem Valk en was in de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw lid van de Groninger kunstenaarsgroep De Ploeg. In 1977 ontving hij in Groningen de culturele Egbertsprijs, onder meer voor het verdienstelijke werk dat hij voor De Ploeg deed – zo ijverde hij onvermoeibaar voor het opnemen van jonge kunstenaars in de groep.

Kenmerken

Realisatie

  • Van Dijk zocht in de laatste maanden van zijn leven een passende bestemming voor de kunstwerken in zijn atelier. Hij heeft het bestuur van de Stichting Vereniging van Eigenaren Typografengasthuis verzocht om het beeld in de tuin van het gasthuis te mogen plaatsen. De eigenaren waren blij met de komst van het beeld. Ze lieten een sokkel metselen en het beeld plaatsen. Van Dijk onthulde het kunstwerk zelf in 1988.

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer