Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Bas Lugthart

De stand der dingen

Prinsesseweg

Drieluik

Jan Ensinglaan 29

The changing same

Nettelbosje

afdrukken The rise and fall of nature

Kunst
toon vergroting The rise and fall of nature
toon vergroting The rise and fall of nature
toon vergroting The rise and fall of nature

The rise and fall of nature maakte in 1993 deel uit van de beeldenexpositie Stadsparadijs in het Noorderplantsoen. Dit park is in de negentiende eeuw aangelegd in Engelse landschapstijl. Daarbij wordt door een zorgvuldige ordening van de landschappelijke elementen - slingerende paden, vijverpartijen, afwisseling van besloten en open ruimtes en imitaties van archaïsche bouwwerken - de natuur en cultuur op romantische wijze geïdealiseerd.

The rise and fall of nature; is een klein drijvend gebouw dat een in zink uitgevoerde kopie is van een tempeltje uit de oudheid. Behalve dat het beeld past in de romantische stijl waarin het Noorderplantsoen is aangelegd, vormt het kunstwerk een metafoor voor de wereld, die steeds meer door de mens wordt bepaald en vormgegeven. Bas Lugthart: “De natuur wordt steeds verder gecultiveerd en zelfs de ‘natuurlijke’ natuur wordt binnen het Engelse landschapspark in scène gezet. Het drijvende tempeltje maakt die enscenering zichtbaar en verandert het park in een theaterlandschap waarin de bomen, planten en eenden hun eeuwigdurend toneelstuk opvoeren: the rise and fall of nature”.

’s Winters wordt The rise and fall of nature wegens bevriezingsgevaar door Stadsbeheer in opslag gehouden.

Sinds 1990 werkt Bas Lugthart ook met Maree Blok als een kunstenaarsduo. In die hoedanigheid maken zij veel monumentaal werk in de openbare ruimte. Het centrale thema daarbij is de mens in relatie tot zijn omgeving.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer