Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Gert Sennema

Portaal

Folkingestraat 67

Zand Erover

Havenstraat

Zonder titel

Grote Markt 1

afdrukken Zonder titel

Kunst
toon vergroting Zonder titel

Ter gelegenheid van de opening van het Waagstraat-complex organiseerde CBK Groningen in 1996 de tentoonstelling ‘Dwalen door de Waagstraat’. In deze expositie werden zes Groninger kunstenaars uitgenodigd om, op door henzelf uitgekozen locaties, te reageren op de ruimte en sfeer van de architectuur van het Waagstraat-complex.

Gert E. Sennema verbeeldde zijn kritische kijk op het Waagstraat-complex door drie houten kraaien te maken. Deze vogels staan voor Sennema symbool voor het gevoel van onbehagen dat hij heeft ten aanzien van het Waagstraat-complex. “Kraaien verschijnen regelmatig als rekwisiet in een historisch decor van kastelen, kerken, dodenakkers of ruïnes. Binnen dit decor is hun aanwezigheid synoniem voor naderend of aanwezig onheil”, aldus de kunstenaar.

Van de drie kraaien is er nog één aanwezig. Deze zit op de nok van het complex, als een onheilspellende voorbode. De tweede kraai, die was geplaatst op de koperen regenpijp (2e verdieping patio wooncomplex), is inmiddels weggehaald. Ook de derde kraai, die in de vensterbank van het News Café zat, is door de kunstenaar weggehaald omdat het dier op de zenuwen werkte van een personeelslid - hij kreeg er nachtmerries van.

Op verzoek van de toenmalige wethouder Paas maakte Sennema nog een vierde kraai, bedoeld om duiven af te schrikken. De vogel zit in met gespreide vleugels op de 2e verdieping van het stadhuis, voor het raam waar Paas destijds kantoor hield.

Kenmerken

Gerelateerde Objecten

Afbeelding Waagstraatcomplex

Waagstraatcomplex

Waagstraat | bedrijfsgebouw met woning(en) | 1994

Architectuur
logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer