Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Zonder titel (2 delen)

Kunst
toon vergroting Zonder titel (2 delen)
toon vergroting Zonder titel (2 delen)

Let op: wegens de herinrichting van dit gebied is het kunstwerk verwijderd.

In de ruigte van de begroeiing aan het Hoornsepad – tussen het voormalig KPN-gebouw en het Paterswoldsemeer – duiken plots de stalen sculpturen op van Auke de Vries. De op betonnen voetstukken staande sculpturen reiken de lucht in als twee getekende lijnen die eindigen in een soort ruitvorm. Het kunstwerk werd in 1992 gemaakt in opdracht van KPN.

Auke de Vries was aanvankelijk vooral werkzaam als schilder, tekenaar en etser. In de jaren zeventig van de twintigste eeuw begon hij echter met het vervaardigen van kleine ruimtelijke modellen die bedoeld waren als hulpmiddel bij het maken van grafieken. Deze voorstudies gingen al snel een eigen leven leiden en ontwikkelden zich uiteindelijk tot zelfstandige sculpturen.

Het werk van De Vries is gebaseerd op waarnemingen van de werkelijkheid. Hij baseert zijn abstracte ruimtelijke werken namelijk op foto’s en schetsen van de natuurlijke en stedelijke omgeving.

De Vries heeft een reeks beelden voor de openbare ruimte ontworpen. Eén van de meest befaamde voorbeelden hiervan is het tweehonderd meter lange Maasbeeld langs de Nieuwe Willemsbrug in Rotterdam. Dit kunstwerk bestaat uit losse elementen die op ingenieuze wijze in de lucht hangen. Een ander bekend werk van De Vries is Nederland, Land aan de Zee, dat in het atrium van het Tweede Kamergebouw ‘zweeft’.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer