Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Bastiaan de Groot

De Bank

Hoornsepad

De Ontmoeting

Hoornsepad

De Vuistbijl

Hoornsepad

afdrukken Torso Lucy

Kunst
toon vergroting Torso Lucy
toon vergroting Torso Lucy
toon vergroting Torso Lucy

Bas de Groot maakte in 1985 een serie van vier torsen. Eén daarvan liet hij afgieten in messing. Deze werd geplaatst in het plantsoen aan de Orionlaan.

Met Torso Lucy wil De Groot schoonheid en erotiek uitbeelden. Door het weglaten van armen en hoofd blijft de aandacht gericht op het lichaam; de romp. Wat houding betreft heeft de kunstenaar de torso eigenlijk een klassieke poseerhouding meegegeven, de zogeheten 'contrapost'. Dat is een stand waarbij het linkerbeen het volle gewicht draagt en het model dus een wat scheve houding krijgt. Die houding is ook in de romp terug te zien. De linkerheup is hoger dan de rechter en dat wordt weer in evenwicht gebracht door de schouders. De rechterschouder is hoger dan de linker.

In 1988 werd het beeld gestolen, maar het werd later teruggevonden. Ook daarna was de tors niet veilig. Het beeld werd namelijk diverse keren gemolesteerd. Omdat het kunstwerk daarbij nogal eens omver werd getrokken, werd het in 1997 in overleg met de kunstenaar op een stevige voetplaat geplaatst.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer