Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van René de Boer

Rollebollen (7 delen)

Bernoulliplein

Wuivend Riet (4 delen)

Oostersingel

afdrukken Mijlpaal

Kunst
toon vergroting Mijlpaal
toon vergroting Mijlpaal

De Mijlpaal is tot een hoogte van 9,40 meter opgebouwd uit onregelmatige plaatjes messing die samengesteld zijn uit resten van voorgaande beelden. De afgeronde top lijkt een licht gebogen hoofd dat uitkijkt over de snelweg (A28) waarlangs het kunstwerk op een geluidswal geplaatst is. Voor het vervaardigen van de Mijlpaal gebruikte René de Boer de techniek van het autogeen lassen met messing. Dit procédé leerde hij van Edu Waskowsky die deze werkwijze toepaste bij het vervaardigen van het Joods Monument.

Tot de jaren tachtig van de twintigste eeuw werkte De Boer vooral met gelast messing. De Mijlpaal is het laatste werk waarvoor hij deze lastechniek gebruikt en in die zin sluit de titel van het beeld aan bij de afsluiting van de abstract-expressionistische fase in zijn kunstenaarschap. Twee representatieve voorbeelden uit deze periode zijn Zitknobbels en Rollebollen, beelden waarbij de kunstenaar streeft naar het verkleinen van de kloof tussen kunst een publiek. Dit bereikt hij door zijn kunstwerken niet alleen kijkobject maar ook gebruiksvoorwerp te laten zijn.

Vanaf 1981 ging De Boer met cortenstaal werken, een tamelijk weerbarstig materiaal dat de kunstenaar dwingt tot een andere vormgeving dan het meer flexibele messing. Een voorbeeld hiervan is het monumentale beeld Kringloop in het Stadspark. Steeds terugkerende thema’s in zijn werk zijn: de natuur, geboorte en dood, vasthouden en loslaten en vergankelijkheid.

Kenmerken

Realisatie

  • Het beeld werd aangekocht door de gemeente Groningen in het kader van de Beeldende Kunstenaars Regeling (BKR).

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer