Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Abstract

Kunst
toon vergroting Abstract
toon vergroting Abstract

In dit kunstwerk steken vanuit een centraal punt bronzen sprieten verschillende richtingen uit. Opvallend zijn de twee platte vormen - een ronde en een vogelachtige - die sterk contrasteren met deze grillige, enigszins fragiele uitsteeksels.

Abstract is in 1971 in het kader van de percentageregeling voor overheidsgebouwen geplaatst bij het Bacteriologisch Laboratorium aan de Van Ketwich Verschuurlaan 92.
Bij de vervaardiging van het beeld had Theo van der Nahmer het idee van een sterk vergrote fantasiebacterie in het achterhoofd. Dit wordt meteen duidelijk bij nadere beschouwing van het kunstwerk. Lopend rond Abstract veranderen de vormen namelijk voortdurend van gedaante, net zoals bij een bacterie onder de microscoop. Na de verhuizing van het Laboratorium is Abstract in 2013 herplaatst aan de Van Iddekingeweg.

De fantasierijke vormgeving en grillige oppervlaktestructuur die Abstract toont, zijn kenmerkend voor het werk van Theo van der Nahmer. Eén van zijn meest bekende werken is de Flaneur op het Lange Voorhout in Den Haag. Het is een beeld van een typisch Haagse wandelaar, geïnspireerd op mr. E. Elias, een bekende Haagse journalist.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer