Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Mattheus Meesters

Pinguïns

Bottelroosstraat 5

Reliëfstenen (29 exemplaren)

Van Oldenbarneveltlaan

afdrukken Reliëf van naaktfiguren

Kunst
toon vergroting Reliëf van naaktfiguren
toon vergroting Reliëf van naaktfiguren
toon vergroting Reliëf van naaktfiguren

Let op: wegens herinrichting van het gebied is dit reliëf verwijderd uit het pand en opgeslagen in het magazijn van Nijestee. Mogelijk keert het kunstwerk terug in de nieuw te bouwen basisschool op deze locatie.

Een reliëf in kalksteen siert de hoofdingang van buurtcentrum het Treslinghuis. Vrij grof weergegeven mannelijke en vrouwelijke naaktfiguren met – onduidelijke – voorwerpen in de hand lijken naar elkaar toe te zwemmen. De symboliek van het beeld is niet duidelijk; in de verte is er misschien een verband te leggen met de vroegere functie van het Treslinghuis, dat in de jaren dertig van de twintigste eeuw ondermeer diende voor de opvang van TBC-patiënten. Het gebouw werd in 1913-1915 gebouwd als verzorgingsgesticht voor armlastige zieken. Naar Tjalling Tresling, een Groninger advocaat die zich in de eerste helft van de 19e eeuw inzette voor maatschappelijk misdeelden, kreeg het gesticht in 1959 de huidige naam. Van het oorspronkelijke huis is door diverse uitbreidingen en verbouwingen tegenwoordig weinig meer terug te vinden.

De in 1908 in Haren geboren beeldhouwer en médailleur Mattheus Meesters kreeg lessen aan de M.T.S. te Groningen op de afdeling Kunstnijverheid. De bekende Groningse kunstenaar Willem Valk was daar zijn leermeester. Naast geveldecoraties vervaardigde Meesters ruimtelijk werk, dat op diverse plaatsen in de stad Groningen te vinden is. Eén van zijn meest bekende werken is een beeld in het Noorderplantsoen, dat door de kunstenaar werd aangeduid als ‘Zonder titel’, maar door het publiek ‘Zonaanbidster’ wordt genoemd.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer