Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Martin Borchert

Xy

Antonius Deusinglaan 1

afdrukken Windschermen (2 delen)

Kunst
toon vergroting Windschermen (2 delen)
toon vergroting Windschermen (2 delen)

In 1998 werd het Gomarus College uitgebreid met een nieuw schoolgebouw. Tussen het oude en nieuwe gedeelte bevindt zich een straat. Martin Borchert kreeg de opdracht een kunstwerk te maken dat de twee gebouwen van het Gomarus College een verbinding met elkaar geeft, waarbij de school als instituut het uitgangspunt was.

Borchert ontwierp twee windschermen voor de kopse gevels van de gebouwen. De panelen zijn verschillend in kleur en vorm, maar horen onmiskenbaar bij elkaar. Op het oude gebouw hangt een wit paneel waarop zwarte vierkanten zijn bevestigd. Op het nieuwe gebouw hangt een blauw paneel met rood/gele zeshoeken. De vierkanten en zeshoeken zijn zodanig opgehangen dat ze om hun eigen as kunnen draaien. De wind zet de panelen in beweging en zorgt voor een steeds veranderend totaalbeeld.

Het kunstwerk staat symbool voor kennisoverdracht, een proces dat volgens de kunstenaar niet statisch is, maar zich kenmerkt door beweging en wisselwerking. Dit dynamische proces brengt Borchert tot uitdrukking door de wind een belangrijke rol te laten spelen in zijn kunstwerk. “Waar binnen de muren van de school een ‘voorgeprogrammeerde’ leerstof overgedragen wordt via schoolbord en computer, zijn de scholieren, eenmaal buiten op het schoolplein, vrij om hun eigen ‘les te trekken’ uit de beelden op de windschermen, vergelijkbaar met het ‘lezen’ van wolken”, aldus de kunstenaar.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer