Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Hans Rikken

afdrukken Werkmanbrug

Kunst
toon vergroting Werkmanbrug

‘De Werkmanbrug’ is een monument voor de Groningse drukker en kunstenaar Hendrik Nicolaas Werkman die op 10 april 1945, kort voor de bevrijding, door handlangers van de Sicherheits Dienst werd vermoord.

Het kunstwerk heeft de vorm van een hangbrug en bestaat uit zestien roestvrijstalen platen waaruit figuren gestanst zijn. Deze uitgeslagen vormen verwijzen naar de sjablonen waarmee Werkman veel werkte. De rij gestanste platen die een brug vormen is geïnspireerd op de rijen kranten die achter elkaar van de drukpersen komen. Daarmee is het beeld een eerbetoon aan zowel de kunstenaar als de drukker Werkman.

Hans Rikken maakte ‘De Werkmanbrug’ voor de Gallery Art Show in 1995, het jaar dat door de gemeente Groningen uitgeroepen was tot ‘Hendrik Nicolaas Werkman-jaar’. In eerste instantie was de brug niet weerbestendig, maar toen de gemeente het kunstwerk aankocht om het te plaatsen in de Soendavijver bij de Bedumerweg, verving Rikken de touwen door roestvrijstalen kabels die bestand zijn tegen water, vorst en wind.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer