Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Gert Jan Mulder

Over tijd (4 delen)

Brailleweg

Still life, still life

Leonard Springerlaan

Zonder titel

Paterswoldseweg

afdrukken Memories, memories

Kunst
toon vergroting Memories, memories

De naoorlogse stedenbouw stond in het teken van grootschaligheid en uniformiteit. Zo werden de vormgeving en de bouwmethode van de woningen in de noordelijke stadswijken Selwerd, Vinkhuizen en Paddepoel in hoge mate gestandaardiseerd. Door de repeterende opzet van de identieke bouwblokken is het soms moeilijk je te oriënteren in deze wijken. Het beeld van Gert Jan Mulder fungeert als een kunstzinnig herkenningspunt, zoals ook de titel van het kunstwerk aangeeft.

Memories, memories bestond oorspronkelijk uit twee wandsculpturen die samen een kunstzinnig herkenningspunt vormden. Als gevolg van een grootschalige vernieuwing aan het flatgebouw aan de oostzijde rest er echter nog één. De sculpturen, geplaatst op twee tegenover elkaar staande zijgevels, vertoonden overeenkomsten in vorm, maar onderscheidden zich op kleine onderdelen en in kleurgebruik van elkaar.
Gert Jan Mulder beschreef de betekenis als volgt: "Het idee achter het ontwerp komt voor uit (...) gesprekken met de bewoners. Iedereen kent van die souvenirtjes, - steentjes, prulletjes of een suikerzakje -, die ergens van meegenomen zijn. We bewaren ze meestal op een hoekje van de vensterbank, in een schaaltje op de schoorsteenmantel, samen met die oude fietssleutel, elastiekjes en een paperclip. Zo heb ik de kopgevels van de twee flats beschouwd als de hoekjes van de schoorsteenmantel van de wijk, met erop wat prullaria, een vaasje, potje, een ovaal pillendoosje en een onbeduidende haarklem. (..) De twee neonlijnen op de gevels hebben een belangrijke compositorische bijdrage en hebben vooral bij donker een baken functie, als visuele toegangspoort tot de wijk."

Mulder heeft na zijn studie aan de kunstacademies van Groningen en Maastricht geruime tijd decors ontworpen voor diverse theatergezelschappen. Met een dergelijke achtergrond is het logisch dat de omgeving een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van zijn beelden en installaties. Een kunstwerk is volgens Mulder namelijk pas geslaagd als het werkelijk ingrijpt in de relatie tussen publiek en omgeving. Gebeurt dit niet, dan voegt het volgens hem te weinig toe en is het slechts decoratief. Landelijke bekendheid verwierf Mulder met het ‘Gevelproject’, waarbij hij de gevel van de Groninger Stadsschouwburg tijdelijk een ware metamorfose liet ondergaan.

Kenmerken

Realisatie

  • Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de wijk verleende Woningbouwvereniging Gruno opdracht tot het maken voor de kunstwerken op de twee kopgevels.
    Kunstenaar Gert Jan Mulder ontwierp het kunstwerk aan de hand van gesprekken met een aantal bewoners. Hij voelde zich nauw verwant met de wijk: "Ik heb zelf ook als puber in de wijk gewoond, waar destijds (1965) vooral jonge startende gezinnen naar toe trokken. (..) Het wonderlijke is dat het bij terugkeer in 1995 een heel vergrijsde wijk bleek te zijn geworden met oudere mensen die er vanaf het eerst uur gewoond hebben. De kinderen natuurlijk inmiddels de deur uit, zijn zij er blijven wonen, achtergebleven met hun herinneringen en lege slaapkamers."

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer