Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Albert Geertjes

Weet je nog liefje?

Hoogeweg 9

Zonder titel (3 exemplaren)

Martinikerkhof 1

Andere kunstwerken van Maarten Schmitt

Uitkijktoren

Laan naar 't Klooster

afdrukken Zonder titel (2 delen)

Kunst
toon vergroting Zonder titel (2 delen)
toon vergroting Zonder titel (2 delen)
toon vergroting Zonder titel (2 delen)

De brug over het Winschoterdiep heeft een expliciet zichtbare techniek: grote hydraulische cilinders met elk een pomphuisje fungeren aan weerszijden van het brugdek als blikvanger.

De pomphuisjes, die de vorm hebben van torens, zijn een gezamenlijk ontwerp van de architect van de brug Maarten Schmitt en vormgever Albert Geertjes. Uit het bovenste deel van de torens puilt een constructie van glas die van onderaf belicht wordt. Roterende blauwfilters boven de lampen zorgen daarbij voor een vlammend effect. Om vandalisme tegen te gaan, is de glasconstructie geheel van gelaagd glas gemaakt. In totaal is in het kunstwerk ongeveer 7000 kilo glas versneden en verzaagd tot grote en kleine driehoeken.

Kenmerken

Realisatie

  • In overleg met de Welstandscommissie besloot de Gemeente een kunstenaar te vragen om voor de pomphuisjes een toevoeging te bedenken die de expressie van de brug verder zou versterken. Gemeentelijk architect Maarten Schmitt benaderde daarvoor vormgever Albert Geertjes. Schmitt kende diens werk ‘Brandend glas’: een schaallamp gevuld met glassplinters en scherven die van onderaf belicht worden. Schmitt wilde voor de Griffebrug een buitenvariant op dit kunstwerk.

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer