Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Gert Jan Mulder

Memories, memories

Kastanjelaan

Over tijd (4 delen)

Brailleweg

Zonder titel

Paterswoldseweg

afdrukken Still life, still life

Kunst
toon vergroting Still life, still life
toon vergroting Still life, still life
toon vergroting Still life, still life

‘Still life, still life’ bestond oorspronkelijk uit drie beelden die samen een reusachtig stilleven vormden. Als gevolg van de uitbreiding van de Martinihal in 2000 rest er echter nog één. Het kunstwerk werd gevormd door een beeld van twee peren (4,5 meter), dat letterlijk verwees naar het klassieke stilleven. Het tweede beeld (7 meter) had een soort kruikvorm en was geheel bekleed met eikenhout. De derde sculptuur, die nog aanwezig is, bestaat uit een vijftien meter hoog ‘pi-teken’ dat een beweging over de weg richting de MartiniPlaza lijkt te maken.

Gert Jan Mulder kreeg de opdracht om een visuele markering te maken voor het gebied rond de ingang van de parkeergarage bij het Martini Trade Park (nu Noordelijk Trade Centre). Na de omgeving bestudeerd te hebben, besloot de kunstenaar dat het kunstwerk een ‘brug’ moest vormen over de Leonard Springerlaan heen. Zo wilde hij bereiken dat het beeld de bezoekers zou geleiden van de parkeergarage naar het plein voor de Martinihal (nu Martini Plaza). Het kunstwerk moest bovendien de menselijke maat en schaal in de grote ruimte terugbrengen.

Mulder baseerde zich voor dit kunstwerk op een belangrijk uitgangspunt voor het geschilderde stilleven uit de Gouden Eeuw, toen dit genre een rijke traditie kende. In het componeren van een stilleven zag men toen namelijk een metafoor voor de drang van de mens om ordening aan te brengen in zijn leven.

Kenmerken

Gerelateerde Objecten

Afbeelding Martiniplaza

Martiniplaza

Leonard Springerlaan 2 | recreatieve voorziening

Architectuur
Afbeelding Zonder titel

Zonder titel

Paterswoldseweg | vrijstaande sculptuur

Kunst
logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer