Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Yland/ Metz (Lilian van Opdorp en Jos Dijkstra)

Versus

Oude Kijk in 't Jatstraat 26

afdrukken Zonder titel (4 delen)

Kunst
toon vergroting Zonder titel (4 delen)
toon vergroting Zonder titel (4 delen)
toon vergroting Zonder titel (4 delen)

In opdracht van Woningbouwvereniging De Huismeesters en de Gemeente Groningen ontwierp het kunstenaarsduo Yland Metz (bestaande uit Lilian van Opdorp en Jos Dijkstra) een serie muurschilderingen voor vier kopse gevels in Selwerd-zuid.

Om het vrij sobere karakter van de jaren vijftig-bebouwing in de wijk te doorbreken hebben de kunstenaars zich laten inspireren door de uitbundige vormen en warme kleuren die kenmerkend zijn voor Zuid-Europese steden. Op de gevels brachten zij dan ook paneelschilderingen aan in mediterrane sfeer. Daarbij maakte het kunstenaarsduo ook gebruik van de ramen, die een omlijsting kregen.

In de gevel van het woonblok aan de Bedumerstraat is één raam omlijst. In de straten die daarop volgen, respectievelijk de Johan de Wittstraat, de Adriaan Pauwstraat en de Van Oldenbarneveltlaan nemen de schilderingen telkens in oppervlakte toe.

Kenmerken

Realisatie

  • De opdracht gold een aantal blinde gevels jn de wijk Selwerd-Zuid die zeer geschikt leken voor een 'muurschildering'. Het onderwerp van de schildering werd geheel vrijgelaten. Wel is aangegeven dat in het geval van meerdere muurschilderingen een onderlinge samenhang tussen de gevels gewenst was.

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer