Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Wladimir de Vries

Amazone

Woldweg

De Olifant

P C Hooftlaan

afdrukken Staand schoolmeisje in minijurk

Kunst
toon vergroting Staand schoolmeisje in minijurk
toon vergroting Staand schoolmeisje in minijurk

Jonge, ontluikende vrouwen zijn een belangrijk thema in het werk van Wladimir de Vries. Het beeld aan de Nassaulaan is daar een voorbeeld van. Enerzijds heeft de figuur met het smalle middel, de kleine borsten en het korte jurkje een kinderlijk uiterlijk. Haar houding heeft iets van een verlegen meisje. Maar de benen en armen zijn fors en geven de figuur een volwassen uitstraling. Behalve dat de kunstenaar ontluikende vrouwelijkheid heeft willen uitbeelden, kan er nog een tweede reden zijn waarom De Vries het meisje zo geproportioneerd heeft. Een beeld dat buiten staat, verliest volgens de kunstenaar altijd aan volume door de ruimte eromheen. Daarom maakte hij het vaak iets zwaarder, dikte hij bepaalde lichaamsdelen aan om de beeldende kwaliteit optimaal tot zijn recht te laten komen.

Het beeld kreeg in 1972 een plek bij een basisschool aan de Siriusstraat in de wijk Paddepoel. Sinds 1991 staat het meisje in de middenberm van de Nassaulaan.
Van Wladimir de Vries staan in de stad meerdere beelden. De meest bekende zijn ‘Landbouw en Veeteelt’, oftewel ‘Blote Bet’ op de Herebrug, ‘Het Veulen’ aan de Radesingel en ‘De Wisent’ in het Noorderplantsoen. Zijn werken - alle figuratief van aard - zijn gerealiseerd in de periode van ongeveer 1950 tot 1980. Dat was juist de tijd waarin een overheersende voorkeur voor abstracte kunst begon te ontstaan. Maar Wladimir de Vries bleef in zijn oorspronkelijke - traditionele - stijl werken. De eigenzinnigheid van De Vries kenmerkt ook zijn beelden waaruit trots en welbehagen spreekt.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer