Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Gjalt Blaauw

Mannetje

Kruissingel

Ra Ra Avis

Adriaan van Ostadestraat

Torso

Helper Brink

afdrukken Zonder titel

Kunst
toon vergroting Zonder titel
toon vergroting Zonder titel
toon vergroting Zonder titel

Het werk bestaat uit vier ‘kromgebogen’ stenen paaltjes van trachiet die op gelijke afstand van elkaar langs de stoep staan. Ze zijn gedeeltelijk verzonken in een laag plateau van donkere hardsteen, waarmee hun geel-grijze kleur opvallend contrasteert. Gjalt Blaauw heeft het materiaal zo min mogelijk bewerkt om op die manier de natuurlijke uitstraling van het gesteente zoveel mogelijk te behouden. Wel heeft hij een onnatuurlijke kromming in het gesteente aangebracht via machinale bewerking. Aan de binnenzijde van de kromming lijkt het alsof er gestold gesteente is achtergebleven, dat heeft willen ontsnappen uit het hart van de steen.

Hoewel het beeld heel eenvoudig is, heeft het een krachtige en markante werking. De sculptuur vormt namelijk tegelijkertijd zowel een afscheiding als een uitnodiging: de paaltjes buigen naar de ingang toe van het gebouw waar ze voor staan, alsof ze bezoekers de weg willen wijzen.

Blaauw is een kunstenaar die steen op een ‘eerlijke’ manier bewerkt. Hij laat het materiaal zo ongepolijst mogelijk, zoals ook in dit beeld te zien is. Op de gebogen vlakken zijn bijvoorbeeld de ronde sporen van een cirkelzaag te herkennen en de ruwe gedeelten laten zien waar de kunstenaar met hamer en beitel aan het werk is geweest.

Aanvankelijk werkte Blaauw alleen in steen, maar in de jaren tachtig van de twintigste eeuw ging hij ook met plaatijzer werken. Volgens de kunstenaar is plaatijzer namelijk minder dwingend dan steen en biedt het onbeperkte mogelijkheden. Uit de combinatie ijzer en steen is van de hand van Blaauw inmiddels een scala aan beelden ontstaan.

Kenmerken

Realisatie

  • Marcel Dorel, de eigenaar van het grafisch ontwerpbureau Studio Dorel aan de Heresingel, vroeg kunstenaar Gjalt Blaauw om een nieuwe afscheiding te maken tussen de stoep en zijn priv├ęterrein. De oorspronkelijke ijzeren hekjes die voor het pand stonden waren door de vorige eigenaar verwijderd.

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer