Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Kie Ellens

Two Nights (2 delen)

Siersteenlaan

Zonder titel

Schoolholm 17-19

afdrukken X-ing the Air

Kunst
toon vergroting X-ing the Air
toon vergroting X-ing the Air
toon vergroting X-ing the Air

Let op: Gedurende de aanpak van de Zuidelijke ringweg staat dit kunstwerk in de gemeentelijke kunstopslag.

‘X-ing the air’ bestaat uit een abstract bronzen beeld dat geplaatst is op een gepolijste rvs-constructie en een rood gespoten metalen buis.

Over de titel zegt Kie Ellens: “Wanneer je in Amerika het verkeersbord met de tekst “School X-ing” ziet, bevind je je niet in een Chinese wijk, maar sta je voor een zebrapad. In dit geval wordt taal dus op een eenvoudige manier letterlijk beeldend gebruikt. X staat namelijk voor kruis (cross); derhalve is een x-ing een crossing. Dit dubbele karakter, het ruimte overbruggen en het kruisjes zetten, heeft de vorm van deze sculptuur mede bepaald”.

Het bronzen beeld waarop een kruis te zien is, overbrugt dus de ruimte tussen de beide andere delen.

Uit de sculptuur spreekt een eigenzinnige samenstelling van vormen, materialen en betekenissen. Ellens heeft meer van dit soort beelden gemaakt. Materialen die schijnbaar niets met elkaar te maken hebben, voegt zij samen tot ruimtelijke composities. Verschillende vormen leunen tegen elkaar, cirkelen om elkaar heen of spreken elkaar tegen. De kunstenaar lijkt vaak de zwaartekracht te willen tarten door een dichte massieve vorm te laten dragen door een open structuur. In het geval van ‘X-ing te air’ bestaat het uitdagen van de zwaartekracht vooral uit het bronzen beeld dat nog net rust op de bovenrand van de rvs-constructie.

Ellens nam zelf het initiatief om de sculptuur te realiseren, omdat hij vond dat de Oosterpoortbuurt, waar hij zelf woont, nog wel een beeld kon gebruiken. Hij kreeg hiervoor financiƫle ondersteuning van de provincie. De kunstenaar koos als locatie een stukje niemandsland in de Esperantostraat.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer