Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Harm van Weerden

Kardinaalsmuts

Dierenriemstraat 100

Levend steentje

Dierenriemstraat 100

Zonder titel

Doctor C. Hofstede de Grootkade 11

afdrukken Cosmas en Damianus

Kunst
toon vergroting Cosmas en Damianus

De twee beelden zijn gehakt uit grijs-wit cristallino-marmer dat op sommige plaatsen glad gepolijst is. De twee geabstraheerde koppen hebben min of meer complementaire vormen. Zo heeft de voorste een dikke neus en een kin die vooruitsteekt, terwijl de hals in een kraag zit die het onderste deel van het beeld vormt. Het bolle achterhoofd past daardoor precies in het holle gezicht van de achterste kop, waarin slechts een neus te vermoeden is.

De beelden doen denken aan de zogenoemde primitieve kunst uit onder meer Afrika.

De titel van het beeld, ‘Cosmas en Damiamus’ verwijst naar een legende die speelt in SyriĆ« en waarin twee christelijke tweelingbroers uit liefdadigheid de geneeskunst beoefenen. Omdat ze hiermee veel bekeerlingen maakten, werden ze tijdens een christenvervolging rond 300 gedood. Daardoor groeiden ze uit tot martelaren en werden ze uiteindelijk de schutspatronen van de geneesheren en apothekers.

In 1979, bij de opening van het Martiniziekenhuis aan de Paterswoldse weg, bood de medische staf de beeldengroep aan. De voorste kop werd gemaakt door Harm van Weerden, de achterste door Chris Verbeek.

Het kunstwerk staat sinds de nieuwbouw aan de noordzijde van het ziekenhuis aan het Van Swietenplein vlakbij de nieuwe hoofdingang.

Kenmerken

Gerelateerde Objecten

Afbeelding Martiniziekenhuis

Martiniziekenhuis

Adres onbekend | ziekenhuis | 2008

Architectuur
logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer