Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Carel Visser

De Poort

Paterswoldseweg

afdrukken Vier wiggen

Kunst
toon vergroting Vier wiggen

Let op: Gedurende de herinrichting van het zuidelijk stationsgebied staat dit kunstwerk in de gemeentelijke kunstopslag.

‘Vier wiggen’ bestaat uit vier wigvormige elementen die symmetrisch gerangschikt zijn; ze liggen in een kruisvorm en wijzen naar de open plek in hun midden. Het beeld is vervaardigd van cortenstaal. Een eigenschap van dit materiaal is dat het in de loop van de tijd verweert, zoals duidelijk te zien is bij ‘Vier wiggen’: de bovenste laag is geërodeerd waardoor het staal roestig is. Het beeld, dat Visser maakte in opdracht van de PTT (nu TPG), markeert door zijn plaatsing het ‘overgangsgebied’ tussen de bedrijvige wereld van de spoorwegen en de kantoren van het Expeditieknooppunt van de TPG enerzijds en een oude woonbuurt anderzijds.

Carel Visser wordt gezien als één van de belangrijke Nederlandse constructivisten. Het constructivisme is een stroming in de beeldhouwkunst die gekenmerkt wordt door gelijkvormigheid, herhaling, symmetrie en helderheid van opbouw. Het woord ‘constructivisme’ zegt het al: het gaat om construeren, bouwen, stapelen.

De allereerste beelden van Carel Visser zijn expressionistisch van karakter. Maar al vrij snel in zijn carrière als beeldhouwer begon hij met het maken van ver doorgevoerde abstraheringen van natuurmotieven in ijzer. Dier- en mensfiguren zijn daarbij een belangrijke inspiratiebron. Hij maakte vele variaties op het thema van parende vogels die hij steeds abstracter ging uitbeelden. Uiteindelijk werden zijn beelden volledig abstracte constructies, waarvan ‘Vier wiggen’ een kenmerkend voorbeeld is.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer