Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Jona in de Walvis

Kunst
toon vergroting Jona in de Walvis
toon vergroting Jona in de Walvis
toon vergroting Jona in de Walvis

Het kunstwerk staat op een paal in een waterbak. In een opengewerkte walvis zit een schamel geklede man. Zowel de titel als de voorstelling van het beeld verwijzen naar de bijbelse vertelling ‘Jona in de walvis’. Het boek vertelt over Jona die van God de opdracht krijgt te preken tot heidenen. Daarop vlucht Jona in een boot naar Tarsis om zich aan de goddelijke opdracht te onttrekken. Voor straf laat God een storm opsteken die het schip bijna doet zinken. Jona komt in zee terecht en wordt door een walvis opgeslokt. In de buik van de vis toont hij berouw tegenover God en drie dagen later wordt hij ongedeerd uitgespuwd.

Opvallend aan de sculptuur is de vreemde verhouding tussen mens- en dierfiguur: Jona neemt bijna de hele buik van de walvis in beslag.

Het beeld kreeg in 1978 een plek bij de in datzelfde jaar opgeleverde school voor remedial teaching. Janny Brugman-de Vries maakte het beeld in het kader van de ‘percentageregeling’. Deze regeling, die in 1951 door het Rijk werd ingesteld, bepaalde dat 1 à 1,5 procent van de bouwsom kon worden bestemd voor ‘decoratieve aankleding’, waaronder werd verstaan: ‘het aanbrengen van vaste kunstwerken van monumentaal karakter’.

Brugman-de Vries werkte veel in opdracht; ze maakte tal van beelden, plastieken en mozaïeken voor gebouwen en parken. Daarnaast vervaardigde ze veel oorlogsmonumenten.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer