Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Jef Depassé

Zonder titel

Steenhouwerskade

afdrukken Natuurlijk evenwicht

Kunst
toon vergroting Natuurlijk evenwicht
toon vergroting Natuurlijk evenwicht
toon vergroting Natuurlijk evenwicht

245 jaarringen telde de kolossale eikenboom waaruit het beeld gehouwen is. De eeuwenoude boom stond in het Sterrebos, maar viel in de jaren zeventig van de twintigste eeuw ten offer aan de aanleg van de zuidelijke ringweg die dwars door het Sterrebos gepland was.

Nu ‘leeft’ een deel van de monumentale boom als kunstwerk voort in de botanische tuin van het Stadspark. Van een afstand bezien lijkt het beeld een geabstraheerde boom. Dichterbij gekomen tekenen zich in het hout vormen en figuren af, waaronder twee menselijke gestalten. Hoewel het beeld zeker niet symmetrisch is, straalt het een bepaald evenwicht uit.

In 2010 is het beeld omgevallen; het was doorgerot. Het is verwonderlijk dat dit pas na 33 jaar gebeurde. Het beeld wordt niet weggehaald maar blijft liggen, conform de bedoeling van de kunstenaar die hiermee het natuurlijk proces van vergankelijkheid wil laten zien.

Jef Depassé is voornamelijk bezig als beeldhouwer in relatie tot tuin- en landschapsarchitectuur. Zijn werk is zowel figuratief als abstract en beperkt zich niet tot één materiaal: behalve met hout werkt de kunstenaar met allerlei steensoorten en hij maakt tevens bronzen en gelaste messing beelden.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer