Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Klaas van Dijk

Haan

Praediniussingel

Kunst, Arbeid, Het gezin, De dans

Jacob van Ruysdaelstraat 2, 16, 18, 30

Lezende pinguïn

Semmelweisstraat 8

afdrukken Teken

Kunst
toon vergroting Teken

Teken bestaat uit twee langgerekte koperen delen die aan de onder- en bovenkant in elkaar overgaan. Het beeld reikt als een baken vier meter de hoogte in. Wat met name in het oog springt, is de inbuiging in één van de twee delen. Die zorgt er namelijk voor dat de vloeiende vorm van het kunstwerk enigszins wordt doorbroken.

Klaas van Dijk, maker van dit kunstwerk, kreeg vooral bekendheid door zijn handmatig uitgeslagen koperen en aluminium wandobjecten en beelden. Maar Van Dijk was ook op andere kunstgebieden actief. Zo schilderde, aquarelleerde, tekende en lithografeerde hij eveneens landschappen.

Van Dijk kreeg zijn opleiding van de bekende Groningse beeldhouwer Willem Valk. Verder was hij in de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw lid van de Groninger kunstenaarsgroep De Ploeg. Hoewel Nederland zijn thuisbasis was, werkte hij ook in Frankrijk en de Verenigde Staten. In 1977 ontving hij in Groningen de culturele Egbertsprijs, onder meer voor zijn verdiensten voor De Ploeg. Van Dijk zette zich namelijk onvermoeibaar in om ervoor te zorgen dat jonge kunstenaars zich gingen aansluiten bij dit kunstenaarscollectief.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer