Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van George van der Wagt

Zonder titel

Muntinglaan 3

afdrukken Zonder titel

Kunst
toon vergroting Zonder titel
toon vergroting Zonder titel

In het Vensterhuis van Lewenborg is een kunstwerk van George van der Wagt opgenomen. Het betreft een betonnen wand waarin drie abstracte sculpturen zijn aangebracht. Gebogen en rechte contouren, ovale en rechthoekige vormen, holtes en uitstulpingen: ze wisselen elkaar speels af. De lichte en donkere plekken in het kunstwerk zorgen voor een extra verlevendiging van de strak vormgegeven architectuur.

Van der Wagt maakte het kunstwerk in 1969 in opdracht van het schoolbestuur van de technische school aan de Dierenriemstraat 1. Omdat sloop dreigde heeft Trebbe Bouw, de eigenaar van het schoolgebouw, het kunstwerk aan de stad geschonken. Het CBK Groningen heeft vervolgens in overleg met Woningcorporatie In (nu Lefier)en de kunstenaar besloten tot herplaatsing in 2008 op de huidige locatie.

Het Vensterhuis is een ontwerp van WAL architectenbureau uit Groningen. De architect gaf de betonnen wand een prominente plek in de gevel op de eerste verdieping, vlakbij de hoofdingang.

George van der Wagt (1921-2007) werd geboren in Rotterdam en was daar van 1943 tot 1945 leerling aan de Academie voor Beeldende Kunsten. Een van zijn leermeesters daar was John Raedecker. Later assisteerde Van der Wagt hem bij het realiseren van het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam.

Kenmerken

Gerelateerde Objecten

Afbeelding Het Vensterhuis

Het Vensterhuis

Anker 14 | wijkvoorzieningsgebouw | 2008

Architectuur
logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer