Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Mattheus Meesters

Reliëf van naaktfiguren

Klaprooslaan 120

Reliëfstenen (29 exemplaren)

Van Oldenbarneveltlaan

afdrukken Pinguïns

Kunst
toon vergroting Pinguïns
toon vergroting Pinguïns

Op de gevel van een appartementencomplex is een bronzen draadsculptuur bevestigd. In de vlakken en in het lijnenspel zijn drie pinguïns te herkennen. Twee pinguïns zijn zo beschadigd dat ze bronzen delen missen.

Mattheus Meesters maakte dit kunstwerk in opdracht voor deze voormalige lagere school voor de katholieke wijkbewoners. Het bestuur van het KOC heeft enkele jaren intensief met de gemeente overlegd over de totstandkoming van de nieuwe school, voordat deze, in de 2e helft van de jaren 60 in de wijk Selwerd werd gebouwd. Monseigneur Van Dijk, vicaris van het bisdom Groningen, sprak tijdens de opening van de school.

De in 1908 in Haren geboren beeldhouwer en médailleur Mattheus Meesters kreeg lessen aan de M.T.S. te Groningen op de afdeling Kunstnijverheid. De bekende Groningse kunstenaar Willem Valk was daar zijn leermeester. Van Mattheus Meesters zijn in de stad diverse kunstwerken te vinden. Eén van zijn meest bekende werken is een beeld in het Noorderplantsoen, dat door de kunstenaar werd aangeduid als ‘Zonder titel’, maar door het publiek ‘Zonaanbidster’ wordt genoemd.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer