Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Mattheus Meesters

Pinguïns

Bottelroosstraat 5

Reliëf van naaktfiguren

Klaprooslaan 120

afdrukken Zonder titel

Kunst
toon vergroting Zonder titel
toon vergroting Zonder titel

Deze vrouwenfiguur doet in de verte denken aan het kalkstenen beeld ‘Zonaanbidster’ (1952) van Mattheus Meesters in het Noorderplantsoen. Hoewel deze vrouwenfiguur in het Stadspark meer naturalistisch (naar de natuur) is en uit brons bestaat. De kleine vrouwenfiguur zit met opgetrokken benen en het hoofd een klein beetje achterover. Dezelfde houding heeft de ‘Zonaanbidster’, maar zij verschilt door de grote mate van ontspanning die ze uitstraalt.

Haar lichaamsvorm en gezicht lijkt erg op een andere vrouwfiguur 'Zonder titel' van Meesters - ook van brons - dat staat bij het Verzorgingshuis aan het Molukkenpad; ze hebben hetzelfde postuur, kapsel en zijn half gekleed.

De in 1908 in Haren geboren beeldhouwer en médailleur Mattheus Meesters kreeg lessen aan de M.T.S. te Groningen op de afdeling Kunstnijverheid. De bekende Groningse kunstenaar Willem Valk was daar zijn leermeester. Van Mattheus Meesters zijn in de stad diverse kunstwerken te vinden. Eén van zijn meest bekende werken is een beeld in het Noorderplantsoen, dat door de kunstenaar werd aangeduid als ‘Zonder titel’, maar door het publiek ‘Zonaanbidster’ wordt genoemd.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer