Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Max Reneman

Zonder titel

Gotenburgweg 46

afdrukken Communicatie

Kunst
toon vergroting Communicatie
toon vergroting Communicatie

Let op: Dit werk staat in opslag wegens herstel en keert terug op een nieuwe locatie

Op de dakrand van het gebouw staat een geabstraheerde vogelfiguur van metaal. Door de stand van zijn poten en de gespreide vleugels lijkt hij net te zijn geland, of juist op het punt om te gaan vliegen.

Van 1945 tot 1949 volgde de tandarts Max Reneman de opleiding Beeldende Kunsten aan de Rijksacademie in Amsterdam. Van de bekende hoogleraar monumentale kunst Heinrich Kampendonk leerde hij werken met glas-in-lood en met nieuwe technieken als glas-in-beton en betonreliëfs, waardoor hij kunstwerken van enorme formaten kon gaan maken.

Reneman was een gedreven en creatief mens. Hij maakte vele monumentale kunstwerken, waaronder het wandreliëf aan de Mariaschool in de wijk Corpus den Hoorn.

Reneman is vooral bekend geworden door zijn ludieke ideeën en acties uit de jaren zestig en zeventig van de twintigste eeuw. In het Deskundologisch Laboratorium deed hij met zijn vrienden onderzoek naar allerlei dagelijkse, niet opvallende verschijnselen, zoals bijvoorbeeld de verveling en de werking van de fiets op het menselijk lichaam. Met de zogenoemde Insekten Sekte trok Reneman ten strijde tegen het verdwijnen van insectensoorten door het landbouwgif. De Sekte maakte ondermeer een Vlinderopera en Reneman ontwierp een monument voor gevallen vlinders.

In 1978 kwam aan al deze activiteiten een abrupt einde toen Max Reneman op vijfenvijftigjarige leeftijd om het leven kwam bij een vliegtuigongeluk bij Sicilië.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer