Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Anno Smith

Alkmaarse Kaasdragers

Westerkade 16

afdrukken Tableaus met jongen-/meisjesfiguur (2 exemplaren)

Kunst
toon vergroting Tableaus met jongen-/meisjesfiguur (2 exemplaren)
toon vergroting Tableaus met jongen-/meisjesfiguur (2 exemplaren)
toon vergroting Tableaus met jongen-/meisjesfiguur (2 exemplaren)

De kunstwerken in de Snelliusstraat zijn van geglazuurd terracotta gemaakt en sieren een schoolgebouw op. Op het ene tableau werkt een jongen in een tuin, terwijl op het andere een meisje een haan staat te voeren.

De keramist Anno Smith maakte in de na-oorlogse periode voor de stad Groningen vele honderden portiekdecoraties en geveltableaus, bedoeld voor onder meer wooncomplexen, scholen, winkels en fabrieken. Niet voor niets noemen keramiekkenners Anno Smith dan ook de 'grootste versierder'.

Smith gaf vooral alledaagse voorwerpen en taferelen weer: vissen, bloemen, spelende kinderen en werkende ambachtslieden. Door de eenvormigheid van de naoorlogse bouwstijl kreeg op deze manier toch elk portiek en elk gebouw een eigen identiteit.. Herkenbaarheid is dus niet toevallig een belangrijk kenmerk van Smiths werk. Zijn opdrachtgevers wilden verder vrolijke voorstellingen die voor de bewoners begrijpelijk moesten zijn.

Kenmerken

Realisatie

  • De oorspronkelijke functie van dit gebouw was een scholencomplex, bestaande uit een voormalige openbare lagere school Jan Evert Scholtensschool en openbare kleuterschool 'De Anjelier' met speelzaal. Het complex is gebouwd in 1956 naar ontwerp van gemeentearchitect J.H.M. Wilhelm in opdracht van de Gemeente Groningen. Het is een van de belangrijkste ontwerpen in het oeuvre voor de gemeente Groningen van architect J.H.M. Wilhelm. Het kreeg naam als het Groningse Schooltype.
    De toegepaste kunst in het gebouw is deels door kinderen gemaakt zoals kleurige moza√Įekbetegelingen in de hal en gang √©n door de Groninger Anno Smith die aan de buitenzijde twee keramische tableaus maakte.

Gerelateerde Objecten

Afbeelding Voormalige Jan Evert Scholtenschool

Voormalige Jan Evert Scholtenschool

Huygensstraat 2 | schoolgebouw | 1955

Architectuur
logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer