Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Willem Valk

Behoudenis der Kranken

Verlengde Hereweg 92

Carl von Rabenhaupt

Waagstraat

De oude man

Oosterweg 90

afdrukken Oorlogsmonument

Kunst
toon vergroting Oorlogsmonument
toon vergroting Oorlogsmonument

Het oorlogsmonument op de Joodse begraafplaats herinnert aan de bijna 3000 uit de stad gedeporteerde en vermoorde Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Nederlandse tekst op het beeld is ontleend aan het Oude Testament en luidt: ‘Bemind en geliefd bij hun leven / Ook door hun dood niet van ons te scheiden’. De reliëfs in het kalksteen verbeelden Bijbelse symbolen - waaronder een slang, een wingerdrank, een zwaard en een bootje. Een joodse ster vormt de top van het monument.

Willem Valk speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog een actieve rol in het kunstenaarsverzet. Als lid van de Centrale Kunstenaars Commissie coördineerde hij namelijk de financiële ondersteuning voor leden die door het wegvallen van opdrachten (als gevolg van hun weigering lid te worden van de Kultuurkamer) in financiële problemen waren gekomen. In het eerste decennium na de oorlog kreeg Valk daarom opdrachten voor meer dan twintig oorlogsmonumenten in Groningen en daarbuiten.

Naast oorlogsmonumenten maakte Valk talloze portretten, naaktfiguren en beelden voor gebouwen in Groningen. Vanwege dit laatstgenoemde kreeg hij de officieuze titel van
stadsbeeldhouwer.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer