Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Willem Valk

Behoudenis der Kranken

Verlengde Hereweg 92

Carl von Rabenhaupt

Waagstraat

Dr. W.H. Mansholt

Oostersingel 59

afdrukken De oude man

Kunst
toon vergroting De oude man
toon vergroting De oude man

Het beeld is geplaatst boven de toegangspoort van het voormalig ‘Gasthuis voor den Werkenden Stand’. Dit huis werd in 1935 in opdracht van het Algemeen Diaken Gezelschap gebouwd om arme, oude of hulpbehoevende arbeiders onderdak te verlenen.

Willem Valk maakte een sculptuur van een schamel geklede oude man, leunend op een stok of staf. Zijn rechterhand houdt hij bedelend op.

In 1921 kwam Valk naar Groningen, waar hij 43 jaar lang lessen in beeldhouwen zou geven op de Academie Minerva. Buiten zijn leeropdracht maakte hij talloze portretten, naaktfiguren en beelden voor gebouwen in Groningen. Vanwege dit laatstgenoemde kreeg hij de officieuze titel van stadsbeeldhouwer.

Valk maakte geen of weinig schetsen voor een beeld of een reliƫf. Hij boetseerde het ontwerp eerst op ware grootte en voerde deze vervolgens uit in steen. Meestal bleef de kunstenaar heel dicht bij het oorspronkelijke brok steen, waardoor een gestileerde, strakke vorm ontstaat. Valk werkte graag met weerbarstige materialen, zoals de harde steensoorten graniet en syeniet, maar hij maakte ook veel beelden in het veel zachtere zandsteen en kalksteen.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer