Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Sint Michael die de draak verslaat

Kunst
toon vergroting Sint Michael die de draak verslaat
toon vergroting Sint Michael die de draak verslaat

Het beeld stelt de aartsengel Michaël voor, die strijd levert met de draak. Gewapend met een speer staat Michaël op het punt het beest te doden. Zoals alle engelen heeft hij vleugels (wat verwarring uitsluit met de andere drakendoder Sint Joris).

Het thema is gebaseerd op het bijbelse boek ‘Openbaring van Johannes’, waarin er oorlog komt in de hemel en Michaël samen met zijn engelen strijd levert met de draak. Michaël en de draak belichamen het goede tegenover het kwade, door de Kerk uitgelegd als de christelijke strijd van Christus tegen de antichrist.
Het beeld is ontworpen door de beeldhouwer Emmanuel Colinet. In 1877 kwam Colinet vanuit Brussel naar Amsterdam om medewerker te worden van de architect van het Rijksmuseum, P.J.H. Cuypers. Colinet kreeg de opdracht modellen van beeld- en ornamentwerk te vervaardigen en mensen op te leiden voor de decoratieve beeldhouwkunst.

In opdracht van de industrieel W.A. Scholten uit Groningen, ontwierp Colinet het beeld van de heilige Michaël, officieel getiteld ‘St Michel, terrassant le Dragon’. Het beeld werd gegoten in Brussel en in 1883 aan Scholten geleverd. W.A. Scholten, oprichter van veel aardappelmeel- en strokartonfabrieken in Groningen, had een grote belangstelling voor kunst, cultuur en architectuur.

Waar Scholten het beeld van Sint Michaël een plek gaf, is niet bekend. In ieder geval werd het rond 1930 aangetroffen in het pakhuis van een metaalhandel in de Turftorenstraat. De eigenaar van de firma, de heer S.H. van der Rijn, besloot het beeld uit de anonimiteit te halen, en schonk het, ter gelegenheid van de geboorte van zijn kleinzoon, cadeau aan de Vereniging Stadspark. Deze plaatste het vermoedelijk in augustus 1930 bij het stadsparkpaviljoen, waar het nu nog staat.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer