Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Willem Valk

Behoudenis der Kranken

Verlengde Hereweg 92

Carl von Rabenhaupt

Waagstraat

De oude man

Oosterweg 90

afdrukken Pelikaan

Kunst
toon vergroting Pelikaan
toon vergroting Pelikaan

In de sluitsteen boven de poort van deze voormalige school is een zich in de borst prikkende pelikaan te herkennen. Het motief van de pelikaan die zich de borst doorboort om met zijn bloed zijn jongen te voeden, verwijst naar Christus’ zelfopoffering aan het kruis. De pelikaan kan bij uitstek gezien worden als het symbool van liefde (voor het kind).

S.J. Bouma is de architect van het uit circa 1929 daterende en in Amsterdamse Schoolstijl opgetrokken schoolgebouw. Hij was destijds bouwkundig tekenaar bij de dienst Gemeentewerken en een voortrekker van bovengenoemde bouwstijl, die zich onder meer kenmerkt door de toepassing van beeldhouwkunst in het in- en exterieur van een gebouw. Tot 1930 kreeg Willem Valk alle decoratieopdrachten voor gebouwen die door de dienst Gemeentewerken waren ontworpen. Hij was in die tijd in de provincie Groningen de meest artistieke en kundige beeldhouwer.

In 1921 kwam Willem Valk naar Groningen, waar hij 43 jaar lang les in beeldhouwen zou geven aan de Academie Minerva. Buiten zijn leeropdracht maakte hij talloze portretten, naaktfiguren en beelden voor gebouwen in Groningen; vanwege dit laatstgenoemde kreeg hij de officieuze titel van stadsbeeldhouwer.

Kenmerken

Gerelateerde Objecten

Afbeelding Voormalig Grafisch Museum

Voormalig Grafisch Museum

Rabenhauptstraat 65 | schoolgebouw | 1928

Architectuur
logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer