Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Gevelsteen met portret Carl von Rabenhaupt

Kunst
toon vergroting Gevelsteen met portret Carl von Rabenhaupt
toon vergroting Gevelsteen met portret Carl von Rabenhaupt

Op de hoek van de Rabenhauptstraat en de Hereweg is een pand te vinden dat de naam Huize Rabenhaupt draagt. De zandstenen gevelsteen boven de eerste verdieping stelt het portret van Carl von Rabenhaupt voor. Hij is afgebeeld met een gefronste blik, overdadige pijpenkrullen en een bef. Het portret werd in 1929 door Bas Galis vervaardigd.

Legeraanvoerder Carl von Rabenhaupt verdedigde in 1672 de stad Groningen tegen de inval van de bisschop van M√ľnster, bijgenaamd Bommen Berend. De vijandige soldaten, ruim 20.000 in getal, belegerden de stad vanuit het zuiden, in de omgeving waar nu de Rabenhauptstraat en de Kempkensberg gelegen zijn. Na een weken durend beleg, waarbij zo’n 4600 soldaten uit het M√ľnsterse-Keulse leger en circa 100 inwoners van de stad gedood werden, staakte de bisschop zijn beschietingen. Op 28 augustus werd Groningen eindelijk ontzet. Nog elk jaar vieren op deze datum de stadjers deze gebeurtenis met het feest ‘Bommen Berend’.

Even verderop in de Rabenhauptstraat, op nummer 65 bij het Grafisch Museum, herinnert een Rabenhauptplaquette aan deze roemruchte strijd.

Kenmerken

Gerelateerde Objecten

Afbeelding Carl von Rabenhaupt

Carl von Rabenhaupt

Waagstraat | monument

Kunst
Afbeelding Gedenkplaat Groningens Ontzet

Gedenkplaat Groningens Ontzet

Rabenhauptstraat 65 | monument

Kunst
logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer