Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van maker onbekend

Ceres

Akerkhof 1

De Clocke

Tussen Beide Markten 6

afdrukken Mercurius

Kunst
toon vergroting Mercurius
toon vergroting Mercurius

Boven op het dak van de tuinkoepel staat ‘Mercurius’, de Romeinse god van de handel en winst. Zijn naam is afgeleid van het Latijnse woord ‘merx’ of ‘mercator’ dat koopman betekent. Mercurius wordt vaak afgebeeld met een staf en met gevleugelde voeten die snelheid symboliseren. In dit beeld – naar een oorspronkelijk ontwerp van de Italiaanse beeldhouwer Giovanni de Bologna - wordt de beweeglijkheid verder benadrukt door de springende houding van Mercurius.

Het kunstwerk verwijst wellicht naar de koopmansgeest van de grootindustrieel Willem Albert Scholten, die in 1864 voor ruim tien mille enige onroerende goederen, waaronder een ‘aangenaam buitenverblijf naby den aan te leggen spoorweg’ kocht. Hoe ‘aangenaam’ de aankoop voor Scholten was, bleek al twee jaar later toen hij voor bijna dezelfde prijs een deel van de grond doorverkocht aan de spoorwegen. Het buitenverblijf liet hij afbreken om in 1869 plaats te maken voor de huidige tuinkoepel.

De gemeente Groningen verwierf het gebouw in 1958 met de bedoeling het tezijnertijd te slopen in verband met de verbreding van het viaduct. Nadat dit gevaar was afgewend werd de koepel gerestaureerd. De in 1868-'69 in Parijs gegoten gietijzeren beelden 'Zomer', 'Herfst' en 'Winter' werden weer in de nissen geplaatst en de 'Lente' werd aan de hand van 'Winter' gevormd. De vergulde Mercurius werd op Momumentendag 1991 herplaatst.

Kenmerken

Gerelateerde Objecten

Afbeelding Herfst

Herfst

Hereweg 20 | kunst in/aan bouwwerk

Kunst
Afbeelding Lente

Lente

Hereweg 20 | kunst in/aan bouwwerk

Kunst
Afbeelding Tuinkoepel Hereweg

Tuinkoepel Hereweg

Hereweg 20 | tuinkoepel | 1867

Architectuur
Afbeelding Winter

Winter

Hereweg 20 | kunst in/aan bouwwerk

Kunst
Afbeelding Zomer

Zomer

Hereweg 20 | kunst in/aan bouwwerk

Kunst
logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer