Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Ludwig Oswald Wenckebach

Jongensfiguur

Pioenstraat

Sint Joris en de draak

Martinikerkhof

afdrukken Liggende vrouw

Kunst
toon vergroting Liggende vrouw
toon vergroting Liggende vrouw

Ludwig Oswald Wenckebach kreeg van 1913 tot 1915 een opleiding aan de Kunstnijverheidsschool in Haarlem en vervolgde zijn studie aan de Tekenacademie in Wenen. Deze academie legde in de lessen de nadruk op de anatomie van het menselijk lichaam, waarbij ook de operatiezaal van het plaatselijke ziekenhuis wekelijks bezocht werd. Aanvankelijk maakte Wenckebach tweedimensionaal werk zoals houtsneden, etsen, litho’s en schilderijen. Maar vanaf 1927 concentreerde hij zich op het beeldhouwen. De vroeg-klassieke beeldhouwkunst uit de vijfde eeuw voor Christus was zijn belangrijkste inspiratiebron. In 1934 maakte hij een korte rondreis door Griekenland. Korte tijd daarna ontstond het beeld van de Liggende Vrouw.

In de Liggende Vrouw is de klassieke invloed aanwezig: de lichaamsdelen zijn glad bewerkt en goed geproportioneerd. Haar gelaatstrekken zijn sereen en geïdealiseerd. Maar de houding van de vrouw is allerminst klassiek. Haar hoofd rust ongemakkelijk op haar arm en de benen en de rug hebben iets gewrongens, waardoor het lichaam een bepaalde spanning uitstraalt.

In 1954 maakte Liggende vrouw deel uit van een beeldententoonstelling in het Stadspark in 1954 in het kader van het 68ste lustrum van de Rijksuniversiteit Groningen. Op voorstel van de Raad voor de Kunst besloot de stad Groningen het beeld aan te kopen. Aanvankelijk werd het geplaatst tegenover het Talmahuis in de Merwedestraat. Na diverse vernielingen was de gemeente in 1964 van mening dat het beeld op een rustige plek moest komen te staan. Sinds die tijd is het beeld te bezichtigen op de begraafplaats Selwerd.

Kenmerken

Gerelateerde Objecten

Afbeelding Hurkende vrouw met kruik

Hurkende vrouw met kruik

Nachtegaalstraat | vrijstaande sculptuur

Kunst
logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer