Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Kracht en Licht

Kunst
toon vergroting Kracht en Licht
toon vergroting Kracht en Licht

Arie van den Berg vervaardigde ‘Kracht en Licht’ in 1965, in opdracht van het toenmalige Provinciaal Elektriciteitsbedrijf (het tegenwoordige Essent). Het kunstwerk was namelijk bedoeld om het gereedkomen van de nieuwe fabriekshallen van dit bedrijf te markeren. In zijn ontwerp heeft de kunstenaar daarom gezocht naar een symbool voor elektriciteit: het beeld maakt dan ook de elementen ‘licht’ en ‘kracht’ zichtbaar.

Het onderste deel van het kunstwerk is een gesloten ring met spaken erin, een soort wiel. Daar bovenop zijn drie open vormen geplaatst, waarin telkens drie draden naar één punt zijn gespannen. De spaken en de draden roepen op die manier associaties op met overspringende vonken of lichtstralen. Enerzijds heeft dit kunstwerk massieve, donkere en krachtig geboetseerde vormen en anderzijds doorkruisen juist dunne, lichte lijnen de gehele ruimte. Zo heeft Van den Berg dus respectievelijk ‘kracht’ en ‘licht’ in zijn beeld willen vormgeven.

Het kunstwerk kwam in verschillende stadia tot stand. Als basis diende een ‘draadplastiek’, bekleed met gips. Dit gipsmodel werd vervolgens in negen delen gedemonteerd en daarna werd elk deel afzonderlijk in brons gegoten. De spaken of draden zijn gemaakt van zilver- en goudgekleurde stroken glas die rond doorzichtig kunststof zijn geplakt. Tenslotte werden alle onderdelen weer aan elkaar gelast, met dit tien meter hoge beeld als resultaat.

Het kunstwerk staat op een sokkel van grijze basaltblokken in een vijver. De plaatsing gebeurde in samenwerking met landschapsarchitect Paul de Maar. Het water zorgt niet alleen voor een spiegelend effect, maar symboliseert ook de rol die water kan spelen bij de opwekking van energie.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer